14 resultaten
Rondom een teachable moment voelen mensen zich kwetsbaar en staan ze meer open voor verandering van hun leefstijl. Een operatie is zo’n moment. Zeker als een gezonde leefstijl bijdraagt aan minder complicaties en een sneller herstel. De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft het teachable moment ‘operatie’ uitgewerkt in een handreiking. Deze biedt zorgverleners, zorgorganisaties, patiëntenorganisaties en andere betrokkenen praktische handvatten en inspiratie om leefstijlverandering te stimuleren voor, tijdens en na een operatie. Bijvoorbeeld door de wachttijd voor een operatie om te zetten in voorbereidingstijd. Of door met gezond gedrag te oefenen in het ziekenhuis.
Bekijk publicatieIn het Integraal Zorgakkoord (IZA) is afgesproken dateen brede leefstijlcoalitie ondersteunt bij de implementatie van leefstijl in de gezondheidszorg (onderdeel Gezond leven en preventie). De Coalitie Leefstijl in de Zorg zet zich in om per 2025 leefstijl integraal onderdeel te maken van de reguliere zorg voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte. In opdracht van de coalitie heeft InEen deze inventarisatie van leefstijlinitiatieven in de eerstelijnszorg laten uitvoeren door het ROS-netwerk. Er zijn ook inventarisaties uitgevoerd in de GGZ en onder ziekenhuizen. De resultaten bieden aangrijpingspunten voor landelijke acties om leefstijl in de zorg te implementeren en bieden handvatten voor regio’s die hiermee aan de slag willen.
Bekijk publicatieHoe maken we leefstijl een vast onderdeel van de basis- en gespecialiseerde ggz? Om hier stappen in te zetten, werkt de Nederlandse ggz samen met andere partijen samen in de Coalitie leefstijl in de Zorg. Om beter in beeld te brengen welke leefstijlinitiatieven er zijn, en wat hierbij de succesfactoren en knelpunten zijn, heeft de Nederlandse ggz onderzoek laten doen onder hun leden. De belangrijkste uitkomst: Er zijn veel initiatieven beschikbaar om met leefstijl aan de slag te gaan.
Bekijk publicatieIn de nieuwe NHG module van de praktijkhandleiding ‘Leefstijlbegeleiding in de huisartsenpraktijk’ lees je hoe je een leefstijlgesprek het beste kunt aanpakken en welke tools de huisarts, praktijkondersteuner én patiënt daarbij kunnen gebruiken. De module Gesprekstechnieken en Tools is tot stand gekomen in samenwerking met de Coalitie Leefstijl in de Zorg.
Bekijk publicatie