Leefstijl(zorg)loketten 

Categorie:

Doorverwijzing

Waar verwijs je patiënten naar toe door wanneer een zorgverlener het gesprek over leefstijl is gestart, en de patiënt hier mee aan de slag wil? Dat kan bijvoorbeeld naar een leefstijl(zorg)loket. 

Leefstijl(zorg)loketten ontzorgen zorgverleners in het ziekenhuis door uitgebreider in te gaan op leefstijl en patiënten warm door te verwijzen naar passend aanbod. Het is de brug tussen de medische behandeling in de zorg, zoals in het ziekenhuis en werken aan leefstijl thuis of, wanneer nodig, de ondersteuning in het sociaaldomein. 

Ben je benieuwd naar hoe je een leefstijl(zorg)loket kunt organiseren voor patiënten onder behandeling in het ziekenhuis? De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft hierover een handreiking ontwikkeld. Deze handreiking helpt projectleiders in ziekenhuizen op weg en beantwoordt vragen als, ‘Hoe pak ik het beleidsmatig aan, hoe krijg ik verwijzingen op gang, hoe organiseer ik passende doorverwijzing en goede begeleiding en hoe zorg ik voor financiering?’ 

De handreiking vind je hier

Praktijkvoorbeeld

In de video hieronder wordt het leefstijlzorgloket van het Radboudumc uitgelicht. In dit leefstijlzorgloket waarbij patiënten vanuit alle disciplines worden verwezen. Twee leefstijlcoaches, Puck van Kraaij en Hidde Cusveller, coördineren samen het loket waar artsen samenwerken en patiënten worden ondersteund en doorverwezen naar de juiste begeleiding.

Team delen op:

Nieuwsbrief