Ondanks overtuigend bewijs voor de gezondheidswinst van leefstijlinterventies, blijft de duurzame toepassing in de praktijk een uitdaging. Uit onderzoek naar de knelpunten en succesfactoren rond financiering van leefstijlinterventies blijkt structurele bekostiging een terugkerend obstakel. Zonder een stabiel financieringsmodel blijven veel effectieve interventies beperkt tot tijdelijke projecten en pilots, terwijl ze juist een vaste plek in de zorg verdienen.
Om deze uitdaging aan te pakken, heeft de Coalitie Leefstijl in de Zorg de website over bekostiging leestijlinterventies in en vanuit de zorg ontwikkeld. Op deze website vind je waardevolle informatie over de bekostiging van leefstijlinterventies. Deze website is bedoeld voor iedereen die een leefstijlinterventie heeft ontworpen of dit van plan is en neemt je stapsgewijs mee in de wereld van leefstijlinterventies en de financiering daarvan.
De overzichtelijke website is opgezet als een stapsgewijze gids door de complexe wereld van bekostiging voor interventieontwikkelaars en -eigenaren. Bij elke stap worden concrete handvatten, praktische voorbeelden geboden en antwoorden op vragen als: Waar begin ik? Welke partijen zijn betrokken? Wat zijn de vereisten om mijn interventie te laten slagen? Deze structuur maakt complexe wereld van bekostiging van leefstijlinterventies toegankelijk.
De Kennisbank
Deze website is onderdeel van de recent gelanceerde Kennisbank Leefstijl in en vanuit de Zorg, een platform dat een schat aan praktische tools, voorbeelden en inzichten biedt uit wetenschappelijk onderzoek, beleid en praktijkervaring. De Kennisbank Leefstijl in en vanuit de Zorg bevat naast deze handige gids ook een uitgebreid aanbod van praktijkvoorbeelden en wordt continu uitgebreid met nieuwe tools, praktijkvoorbeelden en inzichten uit beleid en wetenschappelijk onderzoek.
Van kennis naar implementatie
Onlangs heeft de Coalitie Leefstijl in de zorg de Kennis- en Implementatiecyclus voor Leefstijl in de Gezondheidszorg (KIMI) geintroduceerd. Deze cyclus brengt strategische en toegepaste kennisontwikkeling, evaluatie en implementatie overzichtelijk samen. Fase 3 van de KIMI richt zich op de integratie van de nieuwe kennis in de zorgpraktijk en benadrukt het belang om kaders te ontwikkelen voor structurele ondersteuning en financiering. Door deelname aan leefstijlinterventies vanuit de zorgverzekering te vergoeden worden financiële drempels die patiënten mogelijk ervaren verlaagd en gelijke toegang tot leefstijlzorg bevorderd.
Benieuwd naar de route die gecombineerde leefstijlinterventies hebben afgelegd van ontwikkeling tot opname in de basisverzekering? Bekijk de nieuwe analyse hier.