CenteringZorg: Een andere manier van zorg verlenen

Geplaatst op:

02-05-2024

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

Een leefstijlgesprek hoeft niet altijd gevoerd te worden tussen twee mensen, het kan ook in de vorm van een groepsconsult. CenteringZwangerschap is een bewezen methode die laat zien dat het werkt. Binnen Centering-bijeenkomsten vindt medische basiszorg plaats in groepsverband, waarbij de patiënten zelf een actieve rol hebben. Zij wisselen onderling kennis en ervaring uit over het leven met een ziekte of aandoening.

En dat is wel even wennen als zorgverlener. Want in plaats van dat je meteen advies geeft, worden de antwoorden door de patiënten zelf gegeven. Hoe dat precies werkt, legt Marlies Rijnders, Verloskundige en onderzoeker Centering bij TNO, en Katja van Groesen, voorzitter Stichting Centering Nederland, in onze laatste podcast uit.

Zij zien hoe zwangeren elkaar helpen en ook steun bij elkaar vinden. Ze helpen elkaar omdat ze allemaal net andere vragen stellen die voor iedereen relevant zijn én ze bedenken daar samen antwoorden op. En dat zijn soms antwoorden waar zorgverleners zelf niet op komen of geen uitvoering aan kunnen geven. Bijvoorbeeld het opbellen van een zwangere elke ochtend, omdat het haar moeilijke moment is om van een sigaret af te blijven. Iedereen uit de groep kan haar een ochtend opbellen, wat één zorgverlener niet kan.

De onderlinge uitwisseling, (h)erkenning en sociale support biedt patiënten meer inzicht over hun eigen gezondheid en mogelijkheden om elkaar te ondersteunen. Dit leidt voor patiënten tot betere
gezondheidsuitkomsten en meer tevredenheid over de kwaliteit van zorg. 

Daarnaast is CenteringZwangerschap vergoede zorg. Geen pilots meer, maar je kunt er meteen, op een duurzame manier, mee aan de slag. Meer informatie vind je op https://centeringzorg.nl/. Luister ook naar het gesprek over centering in onze laatste podcast!

Nieuwsbrief

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

Logo Je Leefstijl Als Medicijn
Logo Student en leefstijl