Hoe kun je als zorgverlener patiënten effectief ondersteunen in het bevorderen van blijvende leefstijlverandering? Geertien Kreek, verpleegkundig specialist in huisartspraktijk De Doc in Den Haag, deelt in deze video haar waardevolle ervaring met peersupport in het versterken van leefstijlverandering.
In De Doc worden regelmatig groepsbijeenkomsten georganiseerd voor patiënten. Bijeenkomsten waarbij patienten samenkomen met zorgprofessionals uit de wijk zoals de buurtsportcoach, diëtist, fysiotherapeut en leefstijlcoach. Geertien legt uit hoe deze interactieve benadering, waarbij patiënten elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren, essentieel is voor het bevorderen van een blijvende verandering in hun leefstijl. “Het is soms makkelijk om iets achter je bureau te vertellen, maar wanneer je mensen bij elkaar brengt, zodat ze van elkaar leren, blijft het veel beter hangen,” aldus Geertien
Tijdens haar consulten bespreekt Geertien met patiënten hun leefstijl en biedt ze, waar nodig, de mogelijkheid om deel te nemen aan deze groepsbijeenkomsten. Patiënten vertellen in de video over hun ervaringen en benadrukken hoe ze zich gesteund voelen door de herkenning van anderen. “Je voelt je minder alleen,” zegt een patiënt, die enthousiast is over de impact van de bijeenkomsten.
De nieuwe whitepaper van de Coalitie Leefstijl in de Zorg belicht de kracht van peersupport. Deze groepsbijeenkomsten zijn een voorbeeld van peersupport: het leren van elkaar en het versterken van elkaar’s motivatie. Het biedt patiënten een laagdrempelige en gelijkwaardige manier om kennis en vaardigheden te delen, richt zich op emotionele, praktische, informatieve en/of waarderende steun, en helpt mensen regie te nemen over hun eigen gezondheid.
Benieuwd hoe peersupport jouw aanpak als zorgverlener kan versterken en duurzame gedragsverandering kan bevorderen? Download de whitepaper en laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en inzichten!