Eefje Melker, projectleider van het team gezondheid en leefstijl van het Dijklander Ziekenhuis, combineert haar functie met haar werk als fysiotherapeut. Deze unieke combinatie geeft haar een breed perspectief op zowel de zorgpraktijk als de implementatie van leefstijl.
“Ik zie niet alleen de kant van leefstijl, maar ook de dagelijkse uitdagingen in de zorg. Dat maakt mijn rol als projectleider extra waardevol.”
Het afgelopen jaar heeft het Dijklander Ziekenhuis aanzienlijke stappen gezet op het gebied van leefstijl, mede dankzij een uitgebreid coachingstraject vanuit de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Eind 2023 resulteerde dit in een leefstijlvisie, geïnspireerd door de doelstellingen van het Integraal Zorgakkoord (IZA). Deze visie werd vertaald naar een bestuurlijke opdracht met drie concrete doelen:
- Voorwaarden scheppen om leefstijl te integreren in behandelingen
- Zorgprofessionals trainen in het voeren van leefstijlgesprekken en hen laten inzien dat leefstijl een essentieel onderdeel is naast medicatie.
- Leefstijl vast onderdeel maken van zorgpaden
- Leefstijl opnemen in zorgpaden om vrijblijvendheid te voorkomen. Een aantal zorgpaden is al herschreven, en er volgen er nog meer.
- Samenwerking met het sociaal domein versterken
- Het opzetten van ketenzorg en een leefstijlloket, zodat patiënten gemakkelijk toegang hebben tot leefstijlondersteuning in de regio.
Coaching als vliegende start
De begeleiding van Eva Smit, regisseur van team Praktijkimplementatie van de Coalitie Leefstijl in de Zorg, speelde een sleutelrol in de beginfase. Lian Tjon Soe Len, pijnspecialist en door Vereniging Arts en Leefstijl uitgeroepen tot leefstijlprofessional van het jaar 2023, bracht Eefje in contact met Eva.
“We waren de eersten die met coaching zijn gestart. Eva luisterde in het begin vooral en gaf daarna gericht advies,” vertelt Melker.
De coaching was vooral waardevol bij praktische vragen, zoals:
- Hoe zet je een netwerk op binnen het sociaal domein?
- Hoe kom je tot een leefstijlloket?
- Wat zijn de eerste stappen richting gemeenten?
Leefstijlloket: een ambitie voor de zomer
Het Dijklander Ziekenhuis hoopt deze zomer een leefstijlloket te openen op een van de twee locaties. Melker legt uit:
“De coaching heeft ons enorm op weg geholpen. Nu kunnen we zelf verder. Maar ik zou dit elk ziekenhuis aanraden, ongeacht waar ze staan in het traject. Zelfs voor ziekenhuizen die nog aan het begin staan, is het enorm waardevol om te sparren met een ervaringsdeskundige.”
Een duurzame toekomst voor leefstijl in de zorg
Het Dijklander Ziekenhuis is vastberaden om leefstijl structureel te integreren. Vanaf 2025 worden ziekenhuisbrede scholingen gestart, in combinatie met het project Beter Gezond.
“Onze ambitie is helder: leefstijl als vast onderdeel van de zorg, waarbij patiënten gestimuleerd worden hun eigen regie te nemen. Minder zorgconsumptie en betere gezondheidsuitkomsten – dat is ons streven.”
Eefje’s advies aan andere ziekenhuizen
“Werk samen met de coaching van de Coalitie Leefstijl in de Zorg, ook al sta je nog helemaal aan het begin. Coaching helpt je de eerste stappen te zetten, valkuilen te vermijden en praktische oplossingen te vinden.”
Met een heldere visie en gerichte ondersteuning zet het Dijklander Ziekenhuis vol in op leefstijl als integraal onderdeel van de behandeling van ziekten. Dit pionierswerk belooft veel goeds voor de toekomst van leefstijlgeneeskunde in Nederland.
Coachingsmogelijkheden
De Coalitie Leefstijl in de Zorg biedt coachingstrajecten aan om domeinoverstijgende samenwerkingen, implementatiestrategieën en leefstijlinterventies te versterken. Ga voor meer info naar: leefstijlcoalitie.nl/implementatievoucher-en-coaching