Duurzaam fitter dankzij peersupport  | Column Lizette Tabak

Geplaatst op:

03-06-2025

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

Toen ik erachter kwam dat ik diabetes type 2 had, heb ik met de praktijkondersteuner afgesproken dat ik het eerst zou bekijken wat ik zelf kon doen om om gezonder te worden. Nadat ik lid ben geworden van een supportgroep is mijn diabetes onder controle gekomen en ben ik tientallen kilo’s kwijtgeraakt. 

Tijdens een gezondheidscontrole kwam ik er bij toeval achter dat ik diabetes type 2 had. Ik voelde me niet goed, was vaak moe en mistig in mijn hoofd. Mijn bloedglucose en bloeddruk waren veel te hoog. Eigenlijk moest ik meteen aan de medicijnen, maar met de praktijkondersteuner heb ik afgesproken dat ik het eerst met een leefstijlverandering zou proberen om gezonder te worden. Ik had al diverse lijnpogingen gedaan, maar dat was op niks uitgelopen. Op internet surfend kwam ik in contact met Stichting Je Leefstijl Als Medicijn en hun online supportgroep: Diabetes 2 Doorbreken. Dat sprak me aan en in 2019 ben ik lid geworden. 

Waarom peersupport? 
Voor mij is de supportgroep een enorme stimulans geweest niet alleen om gezonder te worden, maar ook om mijn verbeteringen duurzaam vol te houden. Enkele voordelen van peersupport: 

  • Het is laagdrempelig en toegankelijk. 
  • Je hoort de ervaringen van mensen met vergelijkbare problemen als jij. 
  • Je krijgt bruikbare tips en kunt op elk moment vragen stellen. Altijd zijn er wel mensen in de groep te vinden die soortgelijke problemen hebben overwonnen. 
  • Het feit dat andere groepsleden hun leefstijl succesvol hebben aangepast, geeft je het vertrouwen dat het kán. 
  • Door de positieve sfeer in de groep voelt het bij een terugval niet als ‘mislukking’. Het is gewoon een kleine terugval. Tijd om de draad weer op te pakken. 

Een vast programmaonderdeel van de Diabetes 2 Doorbreken-groep is de ZWEM: Zaterdag Wegen En Meten. Op zaterdagen vullen we onze HbA1c, gewicht en buikomvang op een digitaal formulier in en krijgen zo inzicht in onze voortgang. Samen bespreken we hoe het gaat. Heb je een kleine terugval? Wat is er aan de hand? Op die manier leer je hoe belangrijk het is om consequent op je voeding, beweging, stress en andere leefstijlpijlers te letten. 

10 kilometer hardlopen 
Ik weet nog dat ik in 2019 amper van de bank kwam. Tien minuten lopen vond ik al zwaar. Inmiddels heb ik het wandelen opgebouwd en loop ik elke ochtend een uur. Ik ben bovendien begonnen met hardlopen, wat ik onder begeleiding ook gestaag heb opgebouwd. Onlangs heb ik meegedaan aan een tienkilometer-run. 

Mijn cholesterol en bloeddruk zijn inmiddels al jarenlang goed en de bloedglucose is stabiel. Misschien het belangrijkste: ik zit veel beter in mijn vel dan vroeger. 

Nadat ik me fitter voelde wilde ik mijn buurtgenoten stimuleren om ook met hun gezondheid aan de gang te gaan. Sinds enkele jaren organiseer ik wandelgroepen in samenwerking met de Bas van de Goor Foundation. In het buurthuis organiseer ik bovendien cursussen over gezond eten met een klein budget. 

Meer aandacht voor peersupport 
Dat er de laatste tijd meer aandacht voor peersupport komt, lijkt me een heel positieve ontwikkeling. Zoals de Coalitie Leefstijl in de Zorg in haar whitepaper “De kracht van peersupport bij leefstijlverandering” schrijft. Peersupport kan patiënten helpen om de regie te nemen over hun eigen gezondheid. Er is inmiddels voldoende wetenschappelijk bewijs voor de effectiviteit van peersupport, waaruit onder meer blijkt dat het positieve gevolgen heeft voor de buikomvang en fysieke activiteit van de proefpersonen. 

Ik denk dat peersupport het werk van zorgverleners heel mooi aanvult. Met de beperkte tijd die artsen voor hun patiënt beschikbaar hebben, is het lastig een gedragsverandering goed te begeleiden. Op onverwachte momenten, als alles lijkt tegen te zitten, is het belangrijk dat een patiënt een luisterend oor heeft en kan worden opgebeurd, om te voorkomen in ongezond gedrag terug te vallen. Dat is wat peersupport te bieden heeft. 

Een leefstijlverandering doorvoeren is uitdagend, en de verandering duurzaam volhouden is nog uitdagender. Het is niet voldoende om te weten wat wel of niet gezond is, tussen iets weten en iets daadwerkelijk toepassen is een enorm verschil. Zelf dacht ik altijd dat ik geen zelfdiscipline had. Maar toen ik merkte dat ik kleine gezondheidsverbeteringen wist te realiseren, kreeg ik meer zelfvertrouwen. Dat was me zeker niet gelukt zonder supportgroep. 

Mijn hoop is dat steeds meer zorgprofessionals de kracht van peersupport leren kennen. Wat mij betreft is peersupport geen bijkomstigheid, maar een essentieel onderdeel van effectieve zorg, en bovendien een sterk middel in de zorgpreventie. 

___________________________________________________________________

Lizette Tabak is medisch pedicure en voetreflextherapeut in Someren. Zij is deelnemer van de supportgroep Diabetes 2 Omkeren met Je Leefstijl Als Medicijn. Als citizen coach begeleidt ze wandelgroepen en geeft ze cursussen aan mensen met diabetes type 2. 

Lees meer over:

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.