Verkennende studie naar attitudes, motivaties en behoeften van zorgverleners in de curatieve zorg
In opdracht van het team Praktijkimplementatie en Kwaliteit van de Coalitie Leefstijl in de Zorg is een verkennend onderzoek uitgevoerd dat nieuwe inzichten biedt in hoe zorgverleners gesprekken over leefstijl in hun dagelijkse praktijk ervaren. Het onderzoek richtte zich op verpleegkundigen, fysiotherapeuten en medisch specialisten en onderzocht hun attitudes, motivaties en behoeften met betrekking tot het bespreekbaar maken van leefstijl.
Een team van onderzoekers van Amsterdam UMC en het Nationale eHealth Living Lab (NeLL), onder leiding van de Koepel Artsen Maatschappij en Gezondheid (KAMG), heeft waardevol onderzoek uitgevoerd dat praktische handvatten biedt om leefstijlinterventies beter te integreren in de dagelijkse zorgpraktijk en de betrokkenheid van zorgprofessionals te vergroten. Met veel inzet en deskundigheid heeft het team een solide theoretisch kader ontwikkeld, gericht op de attitude, motivatie en behoeften van zorgverleners ten aanzien van gesprekken over leefstijl, dat tevens goed toepasbaar is in onderzoek naar andere groepen professionals binnen de zorgsector.
Afgelopen vrijdag, tijdens een bijeenkomst van KAMG en PHned, werd het onderzoek door KAMG en het team onderzoekers officieel overhandigd aan de Coalitie Leefstijl in de Zorg. Hiermee is een belangrijke stap gezet richting verdere implementatie van leefstijlgesprekken in de zorgpraktijk.
Leefstijl bespreken in de dagelijkse praktijk
Om leefstijlgesprekken in de praktijk te bevorderen, onderzocht team PIEK welke ondersteuning zorgverleners nodig hebben. Dit leidde tot de vraag: “Wat zijn de attitudes, motivaties en behoeften van zorgverleners in de curatieve zorg ten aanzien van het bespreken van leefstijl met patiënten?”
Inzichten uit het onderzoek
Het onderzoek omvatte online interviews met 14 verpleegkundigen en 15 fysiotherapeuten, aangevuld met de heranalyse van 25 eerdere interviews met medisch specialisten. De bevindingen tonen belangrijke attitudes en behoeften:
- Belang van leefstijl: Veel zorgprofessionals erkennen het lange-termijneffect, de relevantie en hun eigen verantwoordelijkheid bij het bespreken van leefstijl. Tegelijkertijd voelen zij de behoefte aan meer aandacht voor leefstijl in opleidingen, richtlijnen en beleid.
- Samenwerking met externe partners: Hoewel zorgverleners samenwerking essentieel vinden, is er onzekerheid over de kwaliteit en opvolging van doorverwijzingen. Er is een sterke behoefte aan interdisciplinaire samenwerking buiten de eigen zorginstelling.
- Uitdagingen bij patiënten: Professionals ervaren leefstijlgesprekken soms als lastig bij patiënten met schijnbaar weinig motivatie, onrealistische verwachtingen of wanneer er nog geen vertrouwensband is. Bovendien spelen verschillen in kennis en financiële mogelijkheden van patiënten een rol. Er is behoefte aan ondersteunende materialen die zorgverleners aan patiënten kunnen meegeven.
De studie biedt inzicht in wat zorgprofessionals nodig hebben om leefstijl te bespreken in hun dagelijks werk. Vanuit dit onderzoek is het belangrijk om vervolgstappen te zetten waarmee zij beter ondersteund worden in hun rol om leefstijl bespreekbaar te maken en door te verwijzen naar betrouwbare bronnen van informatie of passend leefstijl aanbod. De Coalitie werkt eraan om zorgprofessionals te voorzien in hun behoeften. Kijk hier voor een aantal hulpmiddelen en ondersteuningsvormen waarmee je direct aan de slag kan