Het Nederlandse Tijdschrift voor Leefstijlinterventies (NTVL) heeft een nieuw artikel gepubliceerd over de recent uitgebrachte handreiking onderzoeksmethoden voor leefstijlinterventies in de zorg. Deze handreiking is bedoeld om onderzoekers, zorgprofessionals, beleidsmakers, patiënten en financiers te ondersteunen bij de keuze van de optimale methode voor de evaluatie van effectiviteit van een leefstijlinterventie in de curatieve zorg. Met als doel om zorgvuldig geëvalueerde leefstijlinterventies breed te implementeren in de curatieve zorg en daarmee bij te dragen aan effectievere en toegankelijke zorg voor mensen met een (chronische) ziekte.
Waarom specifieke onderzoeksdesigns voor leefstijlinterventies?
Leefstijlinterventies verschillen fundamenteel van medische behandelingen zoals medicatie of chirurgie. Ze werken via diverse biologische mechanismen, van insulinegevoeligheid tot cardiovasculaire gezondheid en stemming. In tegenstelling tot medicijnen, die vaak één specifiek doelwit hebben, beïnvloeden leefstijlinterventies meerdere processen tegelijk. Bovendien speelt zowel de patiënt als de zorgverlener een actieve rol in het succes.
Door deze complexiteit volstaan traditionele onderzoeksdesigns, zoals RCT’s, vaak niet. Effectieve evaluatie vereist methoden die beter aansluiten op de praktijk en de dynamische aard van leefstijlinterventies.
Handreiking keuze onderzoeksdesigns
In de handreiking ligt de nadruk op het pragmatisch kiezen van een passend onderzoeksdesign dat aansluit bij de praktijk en dat rekening houdt met de unieke kenmerken van leefstijlinterventies. Het doel is om onderzoekers en andere betrokkenen handvatten te geven om methodologisch sterk, maar ook praktisch uitvoerbaar onderzoek te verrichten. Dit vormt een noodzakelijke stap richting de brede implementatie van leefstijlinterventies, waardoor de curatieve zorg toegankelijker, effectiever en toekomstbestendiger wordt.