De Zeeuwse Leefstijlroute (ZLR) is een erkende interventie van Zeeland in Beweging die volwassenen en ouderen inspireert tot een actievere en gezondere leefstijl door wekelijkse beweegactiviteiten. Het programma, ontwikkeld in samenwerking met zorg, sport en welzijn, biedt ondersteuning aan mensen die vanuit de nulde of eerstelijnszorg het advies krijgen om meer te bewegen. Ondanks bewezen effecten op fysieke en mentale gezondheid, blijft structurele financiering een uitdaging.
De Zeeuwse Leefstijlroute
De Zeeuwse Leefstijlroute (ZLR) is een laagdrempelige interventie die volwassenen helpt bij het ontwikkelen van een actievere en gezondere leefstijl. Het programma richt zich op deelnemers die vanuit de nulde of eerstelijnszorg het advies krijgen om aan hun leefstijl te werken op basis van bewegen, met name op mensen met hart- en vaatziekten, diabetes (of een verhoogd risico hierop), obesitas, astma/COPD en mentale klachten.Door wekelijkse wandelactiviteiten stimuleert de ZLR de deelnemers om te voldoen aan de Beweegrichtlijnen, wat bijdraagt aan een duurzame verbetering van hun gezondheid.
Opbouw van het programma
De Zeeuwse Leefstijlroute bestaat uit verschillende onderdelen: een informatiebijeenkomst, een intake- en testdag (T0), wekelijkse wandelbijeenkomsten, twee workshops en een afsluitende testdag(T1). Deelnemers werken zowel individueel als gezamenlijk aan hun persoonlijke opbouwplannen. Tijdens de wekelijkse wandelbijeenkomsten worden deze plannen doorgenomen, gevolgd door een gezamenlijke wandeling en een informele koffiepauze, waarbij deelnemers elkaar ondersteunen en motiveren. De multidisciplinaire aanpak versterkt de samenwerking en draagt daarmee bij aan de kans op een blijvende gedragsverandering.
Het doel van de Zeeuwse Leefstijlroute is om deelnemers na afloop van het programma een actievere en gezondere leefstijl te laten voortzetten, waarbij bewegen een vanzelfsprekend onderdeel wordt van hun dagelijkse routine.
Samenwerking als sleutel tot succes
Een belangrijk neveneffect van de Zeeuwse Leefstijlroute is het versterken van de samenwerking tussen de eerstelijnszorg en het sociale domein. Door de gezamenlijke inzet van huisartsen, praktijkondersteuners (somatiek en GGZ), leefstijlcoaches, paramedici, buurtsportcoaches, wandelcoaches en vrijwilligers, biedt het programma deelnemers de steun die nodig is om na afloop zelfstandig verder te werken aan hun gezonde leefstijl.
De Zeeuwse Leefstijlroute is ontwikkeld door de stichting Zeeland In Beweging in samenwerking met Zeeuwse gemeenten, SportZeeland, de Regionale Huisartsen Organisatie (RHO) “De Huisartsenconnectie” en HZ University of Applied Sciences. De interventie is erkend en opgenomen in de database van het Loket Gezond Leven (RIVM), en onderzoek heeft de positieve impact op zowel fysieke als mentale gezondheid bevestigd.
Succesfactoren
Een belangrijke succesfactor van de Zeeuwse Leefstijlroute (ZLR) is de samenwerking tussen zorg, welzijn en sport. Door de gezamenlijke inzet van huisartsen, praktijkondersteuners, leefstijlcoaches en buurtsportcoaches krijgen deelnemers brede ondersteuning, wat hun kans op blijvende gedragsverandering vergroot. Daarnaast maakt de laagdrempelige benadering van het programma, met toegankelijke wandelbijeenkomsten en een persoonlijke aanpak, het eenvoudig om actief deel te nemen.
Andere succesfactoren zijn:
- Positieve gezondheidseffecten: de Zeeuwse Leefstijlroute heeft aangetoond dat het zowel fysieke als mentale gezondheid bevordert, wat de motivatie van deelnemers vergroot.
- Duurzaam resultaat: deelnemers worden na afloop ondersteund om zelfstandig een actieve leefstijl vol te houden.
- Versterking van samenwerking: professionals leren elkaars expertise beter kennen, wat doorverwijzen vergemakkelijkt en het netwerk versterkt.
Een mooie bijvangst is hier dat de intermediaire doelgroep de professionals vanuit de zorg, de professionals vanuit het sociale domein en vrijwilligers elkaar en elkaars expertise leren kennen, zodat doorverwijzen naar elkaar makkelijker gaat.
Uitdagingen
Ondanks de positieve resultaten kent de Zeeuwse Leefstijlroute enkele grote uitdagingen:
- Zorgverzekeraars beschouwen de interventie niet als zorgverlening, wat financiering bemoeilijkt.
- Structurele ondersteuning vanuit de Regionale Huisartsen Organisatie (RHO) gaat stoppen.
- Het ontbreken van structurele financiering maakt het lastig om het programma op lange termijn te borgen.
Het programma toont aan dat samenwerking tussen domeinen essentieel is om leefstijlinterventies succesvol te implementeren. De actieve betrokkenheid van zorgprofessionals verhoogt het vertrouwen van deelnemers en versterkt de samenwerking tussen domeinen. Structurele financiële borging vraagt echter om intensieve en langdurige samenwerking met gemeenten, zorgverzekeraars en andere partijen.
Wil je meer weten over de Zeeuwse Leefstijlroute? Bezoek dan onze website: www.zeelandinbeweging.nl, de Database Praktijkvoorbeelden Leefstijlinitiatieven of Loket Gezond Leven en ontdek hoe dit programma bijdraagt aan een gezondere toekomst!
Over de Database Praktijkvoorbeelden Leefstijlinitiatieven in en vanuit de Zorg
Dit initiatief is onlangs toegevoegd aan de Database Praktijkvoorbeelden Leefstijlinitiatieven in en vanuit de Zorg. Kijk voor meer informatie over dit initiatief op de Database. Het doel van de Database is om inzicht te bieden in datgene wat er al gebeurt, leren van en met elkaar te stimuleren, en inspiratie te bieden. De Database Praktijkvoorbeelden biedt een (niet uitputtend) overzicht van manieren waarop zorgprofessionals en organisaties leefstijl in en vanuit de zorg inzetten.
Wanneer toepasselijk moedigen we je aan om een praktijkvoorbeeld hieraan toe te voegen. Hiervoor kun je informatie over het initiatief in het vragenformulier achterlaten. Na het toevoegen van je initiatief zullen wij je informeren wanneer deze gepubliceerd is. Na publicatie is je initiatief onderdeel van de database. Relevante organisaties, partijen en personen die zich bezighouden met leefstijlinitiatieven in en vanuit de zorg kunnen hierin inzicht verkrijgen in andere leefstijlinitiatieven in Nederland. Je kunt de database gebruiken om gericht, door middel van de filters, inzicht te verkrijgen in andere initiatieven maar je kunt ook open een blik werken op datgene wat er speelt in en vanuit de zorg in Nederland en leren van anderen.