Leefstijlinitiatieven in de eerstelijnszorg in kaart gebracht 

Geplaatst op:

08-11-2024

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

In het Integraal Zorgakkoord is afgesproken dat leefstijl vanaf 1 januari 2025 een integraal onderdeel is van de curatieve zorg. Onlangs voerde het ROS-netwerk, in opdracht van InEen en met begeleiding van team Praktijkimplementatie en Kwaliteit van de Coalitie Leefstijl in de Zorg, een inventarisatie uit van leefstijlinitiatieven in de eerstelijnszorg. De rapportage laat zien dat leefstijl in veel regio’s op de agenda staat en geeft handvatten om deze beweging voort te zetten en laat zien wat landelijk nodig is om dat te ondersteunen. 

Handvatten en ondersteuning voor leefstijl in de zorg 

In de eerstelijnszorg is er een breed besef dat leefstijl een belangrijke rol speelt bij het bieden van passende zorg en preventie. Veel initiatieven richten zich op het stimuleren van een gezonde leefstijl en het versterken van de eigen regie van patiënten. Uit de inventarisatie blijkt dat professionals behoefte hebben aan kennisdeling en aan een overzicht van succesvolle initiatieven en geleerde lessen. In de inventarisatie komen verschillende initiatieven aan bod, zoals Meer Tijd voor de Patiënt inclusief het goede gesprek, de inzet van Positieve Gezondheid, het Leefstijlroer en de Gecombineerde Leefstijlinterventie. 

Vereiste structurele financiering en domeinoverstijgende samenwerking 

Een succesvolle uitvoering van leefstijlinitiatieven vraagt om structurele financiering en samenwerking tussen verschillende domeinen. Hoewel veel initiatieven vanuit de Zorgverzekeringswet (Zvw) zijn gestart, bevatten zij ook elementen uit het sociaal domein, waardoor afstemming noodzakelijk is. 

Team Praktijkimplementatie en Kwaliteit van de Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft ook opdracht verleend voor soortgelijke inventarisaties binnen de ziekenhuis- en geestelijke gezondheidszorg. Zo wordt breed binnen de curatieve zorg de bestaande leefstijlinitiatieven en -tools in kaart gebracht. De Coalitie neemt (waar mogelijk) de resultaten van deze inventarisatie op in de Database met praktijkvoorbeelden en waar passend onderdeel te maken van de implementatiesuggesties van Leefstijl in en vanuit de Zorg.  

Het ROS-netwerk is het landelijk dekkend netwerk van Regionale Ondersteuningsstructuren (ROS’en). Dit netwerk adviseert en begeleidt in eigen regio’s de eerste lijn én betrokken partijen bij het realiseren van samenhangende zorg in de wijken. Een belangrijke maatschappelijke opdracht met als doel om mensen zinnige en zuinige zorg dicht bij huis te bieden. 

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.