Leerdoelen leefstijl en voeding voor de geneeskundeopleiding opgeleverd 

Geplaatst op:

15-05-2025

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

Het is belangrijk dat toekomstige artsen zoveel mogelijk kennis hebben over de toepassing van leefstijlgeneeskunde bij de behandeling van hun patiënten. Daarom heeft een grote groep deskundigen een lijst met leerdoelen op het gebied van leefstijl en voeding opgeleverd, als verdieping op het landelijk opleidingsbeleid. Het document ‘Leerdoelen Leefstijl en Voeding in de Geneeskundeopleiding’ wordt vandaag gepresenteerd tijdens het landelijke congres van de Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs (NVMO).  

Met curatieve en preventieve leefstijlgeneeskunde kunnen zorgverleners veel bereiken voor de gezondheid van hun patiënten. Het verbeteren van leefstijl kan als aanvulling of ter vervanging van medicatie dienen. Daarnaast blijkt dat steeds meer leefstijlgerelateerde interventies ziekte(beloop) kunnen verbeteren of zelfs genezen. Dit vraagt om artsen met kennis over leefstijl en de mogelijkheden en beperkingen om leefstijl te beïnvloeden.  

Het is belangrijk dat onderwijs over leefstijl als onderdeel van preventie stevig wordt verankerd in de geneeskundeopleiding. Om aan te sluiten bij behoeften van opleiders, studenten en docenten hebben vertegenwoordigers uit de universitair medische centra (umc’s), hun onderwijsorganisaties en deskundigen uit verschillende (gezondheids)organisaties het leerdoelendocument ontwikkeld. Dit bestaat uit een set van 21 leerdoelen op het gebied van leefstijl en 11 verdiepende leerdoelen rondom voeding. Er is veel aandacht voor voeding, omdat er het medische domein veel vraag is naar goede wetenschappelijke kennis over voeding.  

De leerdoelen zijn ingedeeld volgens de CanMEDS-rollen, die in de geneeskundeopleiding breed worden gebruikt. Er is een prioritering aangebracht door per leerdoel aan te geven of de kennis en vaardigheden essentieel of gewenst zijn en wat het beheersingsniveau dient te zijn.  

Deze set van leerdoelen biedt opleidingen en docenten praktische en concrete handvatten om te inventariseren of en waar de leerdoelen al aan bod komen. Vervolgens kunnen zij stappen zetten om de leerdoelen structureel in te bedden in het onderwijs voor studenten in de bachelor- en masteropleiding.  
In de werkgroep Voeding in het Geneeskundecurriculum delen opleidingen al kennis en ervaringen over de implementatie van leerdoelen, passende onderwijsvormen en docentprofessionalisering. 

De Leerdoelen Leefstijl en Voeding in de geneeskundeopleiding zijn ontwikkeld als verdieping op het landelijk opleidingsbeleid. Ze kwamen tot stand in samenwerking met een brede vertegenwoordiging van de UMC’s, gecoördineerd door de NFU, de NVMO-werkgroep Preventie en Leefstijl, en Alliantie Voeding in de Zorg. De werkgroep Voeding in het Geneeskundecurriculum ontwikkelde de inhoud, mogelijk gemaakt door Team Opleiden en Professionaliseren, onder regie van Vereniging Arts en Leefstijl namens de Coalitie Leefstijl in de Zorg.

Lees meer over:

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.