Ontwikkelvoucher: Osteoporose Vereniging verhoogt bewustwording onder Arabisch- en Turkssprekende doelgroep

Geplaatst op:

21-03-2025

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

Hoe informeer je een grote groep mensen die belangrijke gezondheidsinformatie misloopt? De Osteoporose Vereniging zet zich al jaren in om meer bewustwording te creëren over osteoporose, een ziekte die botten brozer maakt en het risico op breuken verhoogt. Maar bij de evaluatie van hun campagne bleek dat de voorlichting een grote groep Arabisch- en Turkssprekenden niet bereikt. Met een ontwikkelvoucher van de Coalitie Leefstijl in de Zorg gaat de vereniging nu aan de slag om hun informatie over bewegen en voeding voor deze doelgroep toegankelijk te maken.

Bewustwording rondom osteoporose

Osteoporose, ook wel botontkalking genoemd, is een aandoening waarbij de botten brozer en zwakker worden, waardoor het risico op breuken toeneemt. De ziekte verloopt vaak zonder duidelijke symptomen totdat een botbreuk optreedt. Het is een groot gezondheidsprobleem, vooral onder ouderen en mensen met een verhoogd risico door bijvoorbeeld een medische aandoening of medicatiegebruik. Hendrien Witte, directeur van de Osteoporose Vereniging: “Er is weinig kennis over wat osteoporose is en wat je zelf kunt doen als je het hebt. De behandeling en preventie van osteoporose is een drietrapsraket: bewegen, voeding en eventueel medicatie.“

Twee explainers en vijf beweegvideo’s vertalen

Hendrien: “Op dit moment is er geen heldere en begrijpelijke informatie over osteoporose in het Arabisch en Turks. Hierdoor hebben deze mensen minder handvatten om zelf de regie te nemen in de behandeling van osteoporose en dan vooral op het gebied van bewegen en voeding.” Met de ontwikkelvoucher worden verschillende video’s van de Osteoporose Vereniging vertaald. De focus ligt op wat mensen op het gebied van bewegen en voeding zelf kunnen doen om hun botgezondheid te verbeteren.

Toetsen bij de doelgroep

De Coalitie vindt het belangrijk dat de materialen ontwikkeld worden met de doelgroep. Hendrien “Het gaat om het vertalen van bestaande materialen. De Stichting Gezondheid Allochtonen Nederland (SGAN) en het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos hebben gekeken naar de aansprekendheid en toegankelijkheid van de video’s voor deze doelgroep. Maar we gaan ook nog naar de mensen zelf toe. We gaan naar een inloopochtend in een moskee en via ons netwerk hebben we een groep 1e generatie Arabisch en 1e generatie Turks sprekende mensen gevonden die mee willen werken. We laten hen de vertaalde teksten toetsen terwijl ze naar de Nederlandse video’s kijken. Hierna gaan we de vertaalde teksten aanpassen en de nasynchronisatie opstarten. Vervolgens vragen we dezelfde mensen voor de beoordeling van het eindproduct.”

Betrouwbaarheid en eenduidigheid

Om de eenduidigheid en betrouwbaarheid van de informatie te borgen vraagt de Coalitie naar herleidbare en wetenschappelijk onderbouwde bronnen van informatie. Hendrien: “Onze informatie is gebaseerd op de nieuwe multidisciplinaire richtlijn osteoporose en fractuurpreventie en de NHG standaard osteoporose en fractuurpreventie.” Daarnaast werkt de Osteoporose Vereniging ondermeer samen met Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingcentrum, Chronische Zorgnet en de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck (VvOCM). 

De doelgroep bereiken

In de aanvraag heeft de Osteoporose Vereniging omschreven hoe zij de moeilijk bereikbare doelgroep willen bereiken. Hendrien: “De materialen worden zowel online als fysiek ingezet. Natuurlijk benutten we onze eigen kanalen zoals de website en nieuwsbrief, maar we zetten ook betaalde advertenties in op deze specifieke doelgroep. Daarnaast leggen we contact met moskeeën voor het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten. Dat doen we in samenwerking met SGAN.” Een belangrijke kanaal richting de doelgroep zijn zorgverleners. Hendrien: “De video’s worden deel van onze toolkit voor eerstelijns zorgverleners en worden aangeboden via het netwerk fractuurpreventie op osteoporosezorg.nl. Via Chronisch Zorgnet wordt de informatie verspreid onder fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten en ook andere relevante organisaties sporen we aan de informatie te delen.”  

Ontwikkelvouchers voor patiëntenorganisaties

De Coalitie Leefstijl in de Zorg biedt patiëntenorganisaties vouchers tot maximaal €25.000 om hun leefstijlaanbod (door) te ontwikkelen. De vouchers kunnen ingezet worden voor het ontwikkelen van nieuwe leefstijlinformatie, het toegankelijker maken of verbeteren van bestaande informatie, communicatiematerialen (door)ontwikkelen of het toerusten van medewerkers om leefstijlverandering te stimuleren. De vouchers kunnen aangevraagd worden tot 1 augustus 2025.

Meer informatie op: Ontwikkelvouchers voor patiëntenorganisaties – Coalitie Leefstijl in de Zorg

Lees meer over:

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.