Video: Leefstijl in De Spreekkamer

Geplaatst op:

30-04-2024

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

De rol van de zorgverlener is cruciaal in het motiveren van patiënten om aan de slag te gaan met veranderingen in hun leefstijl. Het slagen van het gesprek over leefstijl is onder andere afhankelijk van de consultatiestijl van de zorgverlener, de tijd en ruimte die een patiënt ervaart om over leefstijl te praten en het belang dat de zorgverlener zelf hecht aan leefstijl. Het is daarom van belang dat zorgverleners de juiste vaardigheden en tools hebben om dit op een constructieve manier te doen. Echter, hoe start je het gesprek over leefstijl?  

In dit filmpje komen zorgverleners aan het woord en beantwoorden de vraag “hoe pak je dat nu aan in de praktijk, dat leefstijlgesprek?”. Een lastig gesprek over leefstijl, zitten patiënten daar wel op te wachten? Hoe reageren patiënten op dit gesprek? Zorgverleners vertellen dat patiënten er positief op reageren als het leefstijlgesprek bespreekbaar wordt gemaakt zonder met het opgeven vingertje te spreken. 

Meerdere zorgverleners vertellen over het gebruik van het Leefstijlroer of het Spinnenweb Positieve Gezondheid in de spreekkamer. Het Leefstijlroer van Arts en Leefstijl en het Spinnenweb van Institute for Positive Health (iPH) zijn twee tools die je kunt gebruiken om inzicht te krijgen in wat er voor de patiënt belangrijk is en wat motivatie geeft tot actie.  

In samenwerking met iPH en Stichting Student & Leefstijl is een animatie ontwikkeld om te illustreren hoe je deze twee tools naast elkaar kunt gebruiken. Bekijk deze hier.

Nieuwsbrief

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

Logo Je Leefstijl Als Medicijn
Logo Student en leefstijl