Zelf aan de slag met handelingsverlegenheid?

Geplaatst op:

29-09-2023

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

In podcast aflevering twee over handelingsverlegenheid worden door de gasten een aantal tips gegeven om handelingsverlegenheid te doorbreken. Hier vind je ze op een rijtje:

 • Creëer routine
  Bekijk dit filmpje waarin Marieke Adriaanse uitlegt hoe je van oude gewoontes afkomt én hoe je een nieuwe routine creëert.
 • Creëer een conversation starter 
  Zoals de in de podcast genoemde MDL-arts Yvo Kortmann een zin heeft die hij in zijn consulten gebruikt: Bent u er bekend mee dat een gezondere leefstijl ook kan bijdragen aan de behandeling van uw ziekte of klacht?
 • Betrek de patiënt als partner
  Onderschat de kennis van de patiënt niet en betrek de patiënt als partner in het (leefstijl)gesprek.
 • Creëer een netwerk
  In de podcast heeft Pim Assendelft het over ‘een achterdeur creëren’; het in kaart brengen van verwijsmogelijkheden in de wijk of regio, zodat je weet welk aanbod er voor mensen daadwerkelijk beschikbaar is.
 • Gebruik bestaande tools
  Zoals bijvoorbeeld het Leefstijlroer en de leermodule leefstijl in de spreekkamer van Vereniging Arts en Leefstijl en het Spinnenweb van positieve gezondheid van het Institute for Positive Health (IPH). 

In de Coalitie blijft handelingsverlegenheid één van de belangrijke uitdagingen die we oppakken en willen we professionals meer handvatten bieden om het leefstijlgesprek aan te gaan.

Beluister hier de podcast helemaal.

Nieuwsbrief

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

Logo Je Leefstijl Als Medicijn
Logo Student en leefstijl