Maatschappelijke agenda in strijd tegen hart- en vaatziekten

Voorpagina publicatie Hart voor vaten ZiNL
Voorpagina publicatie Hart voor vaten ZiNL

Geplaatst op:

01-09-2023

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

Steeds meer Nederlanders hebben een hart- of vaatziekte of lopen een verhoogd risico hierop. Zonder ingrijpen zijn deze aandoeningen, samen met kanker, in 2040 naar verwachting verantwoordelijk voor de hoogste ziektelast voor patiënten en de meeste sterfgevallen. 

In het onlangs gepubliceerde ‘Signalement Passende zorg voor mensen met hart- en vaatziekten: Hart voor Vaten’ pleit het Zorginstituut Nederland (ZiNL) voor een verschuiving van behandeling naar gedragsverandering en preventie. Het doel van het signalement is het opstellen en uitvoeren van een maatschappelijke agenda die een omkering in de huidige aanpak van hart- en vaatziekten teweeg moet brengen. De focus moet verschuiven van het behandelen van aandoeningen naar het voorkomen ervan.

Patiënten onderschatten belang van leefstijladviezen

De belangrijkste boodschap van het signalement is helder: er moet veel meer aandacht en geld uitgaan naar het voorkomen van hart- en vaatziekten, door mensen beter te ondersteunen bij het gezond blijven. In de huidige aanpak van hart- en vaatziekten ligt de focus voornamelijk op het behandelen van aandoeningen. Ook de aanpak voor risicogroepen is sterk gemedicaliseerd. De artsenrichtlijn ‘Cardiovasculair risicomanagement’ beveelt leefstijladviezen aan, maar – zo schrijft het Zorginstituut – zorgverleners geven aan dat dit in de praktijk zelden leidt tot gedragsverandering. Patiënten verwachten te veel heil van medicatie, terwijl bijvoorbeeld bij slagaderverkalking eenmaal ontstane schade niet valt te herstellen. Ook niet met medicijnen.

Bron: ZorginstituutNederland

Nieuwsbrief

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

Logo Je Leefstijl Als Medicijn
Logo Student en leefstijl