Als je naar het ziekenhuis wordt doorverwezen, dan is er echt wel wat met je aan de hand. Je hebt klachten en die moeten opgelost worden. Hoe past leefstijl binnen ziekenhuiszorg?
Robin Peeters, voorzitter van de Nederlandse Internisten Vereniging, vertelt in zijn column waarom hij denkt dat leefstijl integraal onderdeel van de zorg hoort te zijn. Bijvoorbeeld omdat de trajecten om patiënten in een betere conditie te brengen voor een operatie, zorgen voor 40% minder complicaties. Dat maakt de zorg niet alleen beter, maar ook leuker.
Iris de Vries, voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl en Bertine Lahuis, voorzitter van de NFU en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Radboudumc, gaan in gesprek over welke rol leefstijl in het ziekenhuis zou moeten innemen. Is het ziekenhuis de juiste plek, het goede moment en is het aanvullend of kan leefstijl ook in plaats van pillen of een operatie? En hoe hou je het behapbaar voor medisch specialisten, hoe ontzorg je hen?
In het Beweeghuis werken verschillende medisch specialisten van het Maastricht UMC+, de huisartsen en fysiotherapeuten in de regio én de beweegcoaches van de gemeente Maastricht samen. En zo’n samenwerking loont, want wanneer patiënten worden doorverwezen naar het Beweeghuis, komt 98% van de patiënten opdagen bij de intake van het beweegprogramma en is meer dan 75% na een jaar nog actief. Hoe ze dat gelukt is, vertelt Rob Vanwersch, programmamanager Beweeghuis en Academic Director van het Advanced Program Netwerkzorg van TIAS.
Met Jessica Kiefte-de Jong, Hoogleraar Population Health bij de Universiteit Leiden, sluiten we deze podcast af. Jessica legt het moeilijke onderwerp ‘teachable moments’ gemakkelijk uit: de momenten waarop mensen het meeste openstaan om hun gedrag te veranderen. Welke zijn dat, hoe werkt het precies en hoe kun je dat gebruiken?
Het leefstijlroer vind je terug op: www.artsenleefstijl.nl
Meer informatie over het Beweeghuis: www.beweeghuis.nl