Team Patiënten ondersteunt zorgverleners, zorginstellingen, patiëntenorganisaties en kenniscentra bij het aanmoedigen van patiënten om de eerste stap te zetten naar een gezondere leefstijl. Door met deze partijen te werken aan betrouwbare en begrijpelijke informatie over leefstijl en het motiveren van patiënten op zoek te gaan naar deze informatie, of met hun zorgverleners te praten over leefstijl.
Het doel van Team Patiënten is om mensen met een aandoening, ziekte of gezondheidsklacht bewust te maken dat een gezonde leefstijl een positieve invloed kan hebben op hun gezondheid en ziekte. Dit vormt een belangrijke eerste stap. De cruciale vervolgstap is dat ze daadwerkelijk met hun gezondheid en leefstijl aan de slag gaan en dit volhouden.
Het is belangrijk dat mensen die ondersteuning nodig hebben aangemoedigd worden om een gesprek over leefstijl te voeren met hun zorgverlener en dat ze hiervoor handvatten krijgen. Terwijl ervoor degenen die zelf aan de slag willen, betrouwbare en begrijpelijke informatie beschikbaar moet zijn over leefstijl, het belang ervan en hoe ze hun leefstijl kunnen aanpassen.
In 2025 richt dit team zich op de implementatie van haar producten:
- Handreiking ‘Hoe kun je patiënten online stimuleren tot het veranderen van hun leefstijl?’: een handreiking met 15 onderbouwde gedragsveranderingstechnieken die online inzetbaar zijn.
- Handreikingen teachable moments operaties, medicatieverandering en wachtlijst voor de ggz: handreikingen vol praktische adviezen en voorbeelden ten aanzien van het benutten van teachable moments in de zorg.
- Whitepaper ‘De kracht van peersupport bij leefstijlverandering’: wat is peersupport? Wat is de waarde voor patiënten en zorgverleners? Welke vorm past bij wie? En wat is de rol van de zorgverlener?
Ook stimuleert het team patiëntenorganisaties met ontwikkelvouchers leefstijlinformatie (door) te ontwikkelen. En werken we samen met kennisinstituten aan verbetering van online leefstijlinformatie voor patiënten. Daarnaast worden verschillende implementatieprojecten opgestart, als vervolg op bovenstaande handreikingen.