Herkenning, vrijheid en vertrouwen in organiseren geeft energie om in beweging te komen

Geplaatst op:

05-07-2023

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

Er heerst een aanname dat wanneer je mensen met een migratieachtergrond wilt benaderen er barrières zijn met taal en integratie. Dat is de reden dat het voor veel professionele organisaties nog niet makkelijk lukt deze mensen te bereiken. Younes Bouadi (Bas van de Goor Foundation) ging voor de Coalitie in gesprek met Fathma William, een hoogopgeleide vrouw mét een migratieachtergrond. Zij begeleidt een wandelgroep van de Nationale Diabetes Challenge. Fathma vertelt over haar motivatie en haar aanpak en de kracht van herkenning.

De kracht van herkenning van Coalitie Leefstijl in de Zorg op Vimeo.

De Nationale Diabetes Challenge

Tijdens de Nationale Diabetes Challenge worden deelnemers met (pre)diabetes gedurende 20 weken, eens per week begeleid bij het wandelen vanuit een locatie die een beweeg-, welzijns- of zorgprofessional opzet voor patiënten of cliënten van hun eigen praktijk. De Bas van de Goor Foundation ondersteunt de locatie met materialen, communicatie en trainingsschema’s.

Een bewezen effectieve beweeginterventie

De Bas van de Goor Foundation deed onderzoek naar waarom mensen niet actief bewegen en ontwikkelde daarvoor een programma om de drempel naar meer bewegen te verlagen: de Nationale Diabetes Challenge (NDC). Met dit programma brengt de foundation mensen in beweging. Hiermee wil de foundation het groeiende probleem van inactieve mensen en toenemende mensen met diabetes aanpakken. De Nationale Diabetes Challenge is een bewezen effectieve beweeginterventie.  Belangrijkste ingrediënten van de interventie zijn wandelen in een groep, onder begeleiding op afgesproken tijden. Gedurende 20 weken wandelen professionals één keer per week mee met een groep deelnemers om samen te werken aan een gezondere leefstijl en duurzame gedragsverandering. Afgelopen jaren hebben op deze manier al ruim 15.000 mensen de stap gezet naar meer beweging.

Als zorgprofessional een wandelgroep starten

Een wandelgroep kan door iedere beweeg-, sport-, welzijns en zorgprofessional worden opgestart. Ideaal is het als deze disciplines samenwerken waarbij ieder zijn eigen rol heeft. Uit de praktijk zijn er diverse mooie voorbeelden van deze samenwerking. Hierin verwijzen zorgverleners actief door waarna buurtsportcoaches of welzijnswerkers de wandelingen organiseren en begeleiden. Door de wandelingen te starten bij de huisartsenpraktijk, kunnen zorgverleners met een kleine tijdsinvestering de wandelaars toch af en toe een hart onder de riem steken. Lees meer over de NDC op hun website.

Luister ook de eerste podcast van de Coalitie waarbij Bas van de Goor zijn geleerder lessen deelt over de Nationale Diabetes Challenge.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

Logo Je Leefstijl Als Medicijn
Logo Student en leefstijl