Waarom zelfzorg onmisbaar is voor zorgverleners: Chris Otten deelt zijn verhaal

Geplaatst op:

21-05-2025

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

In deze video vertelt Chris Otten, huisarts, leefstijlarts en mind-body arts en coach, over het belang van zelfzorg voor zorgverleners. Hij deelt zijn visie, persoonlijke ervaringen en praktische adviezen om beter voor jezelf te zorgen in een veeleisende werkomgeving.

Waarom zelfzorg?
Volgens Chris is zelfzorg voor zorgverleners net zo essentieel als voor topsporters. “Topsporters zorgen ook goed voor zichzelf. Nu is het helemaal topsport met steeds meer patiënten die er komen, steeds meer tekorten aan personeel. Iedereen loopt op zijn tenen. Juist dan is het cruciaal om goed voor jezelf te zorgen, om overeind en in balans te blijven.”

Chris vertelt openhartig over drie belangrijke gebeurtenissen in zijn werkzame leven die hem hebben gewezen op de waarde van zelfzorg. Zijn inzicht? Naast compassie voor de patiënt is het ook belangrijk om compassie voor jezelf te hebben.

Welke stappen kun je nemen?
Chris benoemt een aantal tools die je kan gebruiken om met zelfzorg aan de slag te gaan. Denk aan het leefstijlroer en de leefstijlcheck, maar ook zelfontwikkelingsnascholingen, zoals Medisch Leiderschap van de LHV of Arts als Coach bij de Amsterdam School of Integrative Medicine & Health. 

Podcast: Zelfzorg voor zorgprofessionals
Benieuwd naar praktische handvatten en inspirerende inzichten over zelfzorg? De onlangs uitgebrachte aflevering van de podcast Leefstijl in de Zorg gaat dieper in op dit thema. Een aflevering vol herkenning, inzichten en praktische handvatten voor iedereen die werkt in de zorg. Beluister de podcast op je favoriete podcastplatform en ontdek hoe zelfzorg jouw werkplezier, veerkracht en impact als zorgverlener kan vergroten!

Lees meer over:

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.