Zorgverleners zetten zich dagelijks in voor het welzijn van anderen, maar hoe goed zorgen zij eigenlijk voor zichzelf? Beluister de nieuwe podcastaflevering en kom erachter waarom het zo belangrijk is dat zorgprofessionals goed voor zichzelf zorgen. Welke impact heeft jouw eigen leefstijl eigenlijk op collega’s, patiënten en cliënten? Hoe vind je de balans tussen zorgen voor anderen en zorgen voor jezelf?
De aflevering begint met een prikkelende column van Iris de Vries. Huisarts, leefstijlarts en voorzitter van de Vereniging Arts en leefstijl. In haar column stelt Iris een confronterende vraag: hoe zorgen zorgverleners goed voor zichzelf, in een vak dat vraagt om geven? Chronische stress kan niet alleen tot uitputting leiden, maar ook compassie verminderen. Zelfzorg vraagt om lef, om grenzen te stellen, ongemak te verdragen en te erkennen dat goed voor jezelf zorgen geen egoïsme is. Maar hoe creëer je een zorgcultuur waarin dit de norm wordt?
Voor het tafelgesprek zijn in deze podcast aangeschoven prof. dr. Marjolein van de Pol, hoogleraar Studentenwelzijn en een leven lang leren aan de Radboud Universiteit en Radboudumc, en Marcelle Rittershaus Kuijpers, docent verpleegkundige en onderzoeker bij het lectoraat innovatie in de oncologische zorg bij de Hogeschool Inholland Amsterdam en medeauteur van het boek zelf zorg voor verpleegkundigen. Samen gaan zij in op het belang van zelfzorg. Wat is zelfzorg eigenlijk? Waar heb je als individu invloed op? En welke structurele factoren maken het zorgverleners lastig om goed voor zichzelf te zorgen?
Hoe kunnen we toekomstige zorgverleners ondersteunen om vitaal te blijven en duurzaam inzetbaar te zijn? Te gast is Silvia Brouwers, is Practor vitaliteit bij het Alfa college. Sylvia werkt samen met zorgpartners aan een leergang voor mbo zorgopleidingen met onder andere praktijkgerichte opdrachten die studenten voorbereiden op de fysieke, mentale en sociale uitdagingen van hun beroep. Met praktische opdrachten leren zij reflecteren, organiseren en gezonde gewoontes ontwikkelen waar zij hun hele carrière profijt van hebben.
Hoe verschilt de kijk op werkdruk en zelfzorg eigenlijk tussen generaties? Verschillende generaties lijken uiteenlopende opvattingen te hebben over werkdruk, zelfzorg en duurzame inzetbaarheid. Hoe kunnen we deze verschillen overbruggen en er met elkaar voor zorgen dat iedereen gezond en gemotiveerd aan het werk blijft? Annika Berends, internist, nefroloog, endocrinoloog in het Universitair Medisch Centrum Groningen, legt het duidelijk uit.
Benieuwd naar praktische handvatten en inspirerende inzichten over zelfzorg? Trek je wandelschoenen aan, en luister naar de nieuwste aflevering van onze podcast!