Veelbelovende leefstijlinterventies stranden vaak in pilots of tijdelijke projecten, waardoor slechts een beperkte groep patiënten er baat bij heeft. Maar hoe zorg je ervoor dat de resultaten van leefstijlonderzoek breed toepasbaar worden en uiteindelijk een structurele plek krijgen in de zorg? In de nieuwste aflevering van de podcastserie Leefstijl in de Zorg duiken we in de kenniscyclus: van idee tot vergoede zorg.
Tijdens het tafelgesprek delen Rimke Vos, Associate Professor Implementatie domeinoverstijgende zorg bij de Health Campus LUMC en Judith Jelsma, senior onderzoeker bij het Amsterdam UMC, hun inzichten over effectieve onderzoeksmethoden en de praktische uitdagingen bij de implementatie van leefstijlinterventies. Wat maakt onderzoek naar leefstijlinterventies zo complex?
Welke methoden dragen niet alleen bij aan de wetenschappelijke onderbouwing, maar ook de opname in reguliere zorg? In de handreiking onderzoeksdesigns voor leefstijlonderzoek van de Coalitie Leefstijl in de Zorg worden de voor- en nadelen beschreven van verschillende methoden. Ook is er een beslisboom ontwikkeld die jou kan helpen je weg te vinden.
Celeste van Rinsum, docent-onderzoeker aan de HAN en eigenaar van het onderzoeksbureau SANO is aangeschoven om de leefstijlinterventie CooL – Coaching op Leefstijl, te bespreken. CooL is een gecombineerde leefstijlinterventie die succesvol is opgenomen in de basisverzekering. Celeste legt uit welke stappen CooL heeft doorlopen, welke onderzoekskeuzes zijn gemaakt en welke lessen andere initiatieven hieruit kunnen trekken.
Het Zorginstituut Nederland gebruikt voor de beoordeling van interventies “de stand van wetenschap en praktijk”. Pierre van Grunsven, arts en medisch adviseur bij Zorginstituut Nederland, is aangeschoven om dit toe te lichten. Wat wordt daar nou eigenlijk mee bedoeld, en waarom is dit zo belangrijk?
Matty Crone, hoogleraar Gezondheidsbevordering aan de Universiteit Maastricht, sluit de aflevering af met haar column over de uitdagingen en kansen bij de implementatie van leefstijlinterventies. Veel bewezen effectieve interventies worden slechts op kleine schaal toegepast, waardoor hun impact op de volksgezondheid beperkt blijft. Ze pleit voor een bredere focus op kernelementen van succesvolle interventies en benadrukt dat de context waarin een interventie wordt geïmplementeerd cruciaal is. Hoe zorgen we ervoor dat interventies breed en duurzaam worden geïmplementeerd, met name voor de groepen die er het meeste baat bij hebben?
Kortom, weer een aflevering bomvol interessante feiten en tips. Dus trek je wandelschoenen aan, doe je oortjes in en ontdek hoe je de juiste onderzoeksstrategie kiest en de cyclus van idee naar implementatie succesvol doorloopt!
Links:
Zie ook: