Beluister nu de podcast: Het kruispunt tussen leefstijl in en vanuit de zorg

Geplaatst op:

15-02-2024

Leestijd 5 - 6 minuten

Geschreven door: Coalitie Leefstijl in de Zorg

Dit bericht delen op:

De eerste podcast van 2024 van Coalitie Leefstijl in de Zorg gaat over het kruispunt van leefstijl in en vanuit de zorg. Wat hoort waar thuis? Want de zorg lijkt soms wel een duizend dingen doekje te worden. Als je niet oppast, ligt er zo weer een maatschappelijk probleem op het bord van zorgprofessionals. Welke specifieke rol speelt de zorg bij leefstijl? 

Ellen Willemsen, Leefstijlapotheker in Maastricht, heeft daar ideeën over. Bij haar begon het apothekersvak steeds meer te knagen door de focus op meer pillen, in plaats van minder. Totdat zij aan de wieg stond van de leefstijlapothekers. In haar column vertelt Ellen hoe zij het vak van apothekers nu en in de toekomst voor zich ziet.  

Karine van ‘t Land, Voorzitter van de Koepel voor Artsen Maatschappij + Gezondheid (KAMG) en Sjoerd Repping, Voorzitter van het Programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik en Hoogleraar Zinnige Zorg aan de Universiteit van Amsterdam gaan vervolgens in gesprek over hoe zij kijken naar de rol van de zorg bij leefstijl. Wat is de rol van zorgverleners hierin, worden zij ook leefstijlcoaches? Of zijn de leefstijlzorgloketten mogelijke oplossingen? En hoe komen patiënten met welzijnsvragen vanuit de zorg naar het juist domein?  

Bijvoorbeeld patiënten met een alcoholprobleem. Andrea Rozema, Programmaleider Academische Werkplaats Verslaving, aan de Universiteit van Tilburg, vertelt over de handreiking die zij ontwikkeld hebben die zorgverleners helpen om enerzijds alcoholproblematiek te herkennen en anderzijds hen door te verwijzen naar laagdrempelige hulp of juist intensieve zorg. En wat kunnen andere leefstijlthema’s hiervan leren?

Tot slot legt Sjoerd Repping duidelijk uit wat ‘bewezen effectieve zorg is’ en dat dat meer te maken heeft met vertrouwen en betrouwbaarheid dan iets heel erg iets ingewikkelds en wetenschappelijks…  

Zie ook:
www.allesoverdrinken.nl 
www.herkenalcoholproblematiek.nl 
Strategische Kennisagenda Leefstijl in de Zorg 

Nieuwsbrief

Gericht op actie

Betrokken partijen

De Coalitie Leefstijl in de Zorg bestaat uit een groeiende verzameling van partijen die actief zijn in en om de zorg, in beleid, op het terrein van wetenschap en innovatie of op een andere manier betrokken zijn bij leefstijl in de zorg.

Logo Je Leefstijl Als Medicijn
Logo Student en leefstijl